Túláramvédelem

Vissza a bejegyzésekhez

villamos berendezésen túláram - érintésvédelemi felülvizsgálat a megoldásHa egy villamos berendezésen, lehet az gép, vagy vezeték, ha a névleges áramnál, vagy megengedett áramnál több folyik, túláramnak nevezik . Ez kettő okból jöhet létre, vagy túlterhelésből, vagy zárlatból.

A túlterhelésről akkor beszélünk, ha egy vezetékrendszerre több fogyasztót kapcsolunk, mint amire tervezték. Egy gép esetén, ha több teljesítményt szeretnénk elérni, mint amire a motort tervezték akkor megemelkedik az áramfelvétele, és ez melegedéshez vezet. Egy villamos gép esetén ilyenkor vagy odafigyelünk a leadott teljesítményre, ha ez kevés ki kell cserélni a nagyobb teljesítményű motorra.

túlterhelés és zárlatvédelemZárlat esetén általában szigetelési hiba miatt két különböző potenciálú vezető fémesen érintkezik. Ilyenkor a nagy hőmennyiségen túl, óriási dinamikai erők is kialakulnak. A kettő fajta túláram között nem csak a kialakulásá ban van különbség, de a túláram nagyságában is. Egy túlterhelés néha csak éppen hogy meghaladja a névleges áramot, de akkor sem szokott a névleges áram kétszeresénél nagyobb lenni hosszabb távon. A zárlat azonban a névleges áram többszöröse, akár százszorosa is lehet. Hatásában is van különbség a túlterhelés általában csak melegedést okoz. A zárlat a melegedésen kívül, dinamikai erők is fellépnek. A túláram mindkét fajtája ellen védekezni kell, ezért megkülönböztetünk túlterhelésvédelmet és zárlatvédelmet.

A túlterhelésvédelem dolga megszakítani az áramkört , mielőtt a túlterhelt és felmelegedett villamos berendezés tönkremenne. Ez működhet egy egyszerű olvadó betéttel is de lehet bimetállos hőkioldó is ami ha jól van beállítva hőmása a villamos gépnek. Együtt melegednek fel, és a pontosan beállított hőkioldó bontja a motor áramkörét, mielőtt az leégne.

Általában minden villamos készüléket védeni kell túlterhelés ellen, de vannak itt is kivételek, vannak olyan villamos készülékek amik működésükből adódóan nem terhelhetők túl.

villamos berendezések érintésvédelmi vizsgálataA zárlatvédelemnek az aljaiban is más követelmények szerint kell működnie. A zárlat az nem üzemszerű működés miatt jön létre, hanem valamilyen áramköri hiba miatt. Mivel a zárlati áram a névleges áram sokszorosa, ezért nagyon gyors an kell működnie. a zárlatvédelemre olvadóbiztosítót, vagy megszakítót alkalmazunk. zár latvédelemre olyan biztosítót, vagy megszakítót alkalmazunk aminek a zárlati megszakító képessége nagyobb mint a hálózaton kialakulható legnagyobb zárlat, hogy biztonságosan megtudja szakítani az áramkört zárlat esetén.

A villamos berendezésekben alkalmazunk olyan szerkezeteket amiben benne van a túlterhelés és zárlatvédelem is. Ilyen pl: a kismegszakító, miv el van benne bimetállos hőkioldó, és mágneses gyorskioldó zárlat esetére. A biztosítékka l szemben a kismegszakító leoldást követően visszakapcsolható, nem kell semmit cseréln i, nem kell pótalkatrészről gondoskodni egy leoldást követően. Követelmény hogy a zárlatvéd elmet a túlterhelésvédelemhez képest, mindenhol alkalmazni kell. Követelmény hogy a zárlat és túlterhelés védelmet szelektíven kell kialakítani. Ez azt jelenti hogy túlterhelés esetén a legközelebb beépített véd elemnek kell működésbe lépni, hogy hiba esetén minél kisebb részt érintsen a feszültség kimaradás.

Elégedett Partnereim