Érintésvédelem ellenőrzése villamos készülékeken

Az érintésvédelem hatásosságát rendszeresen kell ellenőrizni. Ezt jogszabály írja elő, nem csak új szerelés befejezésekor vagy új berendezés üzembe helyezésekor, hanem rendszeres időszakonként meg kell győződni, nem romlott meg a hatásossága annyira, hogy veszélyt jelentsen a használója vagy a környezetében tartózkodó személyek számára.

Érintésvédelem vizsgálata

Új épület átadásakor általában megtörténik az érintésvédelem szabványossági felülvizsgálata, ami kiterjed az villamos elosztókra, lámpatestekre, dugaszoló aljzatokra. De mondjuk, egy iroda épületben az irodák bérbeadása után azt belakják különböző villamos berendezésekkel, konyhai villamos készülékekkel, iroda berendezésekkel,

pl:

  • elosztók,
  • számítógép,
  • monitor,
  • nyomtató,
  • asztali világító berendezések,

érintésvédelem ellenőrzése villamos készülékekenstb. Ezeken a készülékeken is el kell végezni az érintésvédelem szabványossági felülvizsgálatát. Úgy mint az épület egyéb fix berendezésein, ezeken is a beüzemeléskor, és utána rendszeresen időszakos felülvizsgálattal igazolni kell, hogy az érintésvédelem megfelelő, és alkalmasak a villamos készülékek a biztonságos használatra.

Az érintésvédelem ellenőrzése azokra a villamos berendezésekre terjed ki, amit a megrendelő kér a felülvizsgálótól. Ezt rögzítik is a megrendelésen és a jelentésben, hogy pontosan mire terjed ki a felülvizsgálat. Egy épület üzemeltetője, ha bérbe adja az épületet, megegyezés szerint akár, de általában csak a villamos elosztókra és a végpontokra, lámpatestekre, dugaszolóaljzatokra kéri az érintésvédelem szabványossági felülvizsgálatát.

érintésvédelem vizsgálataA bérlő aki használatba veszi az épületet, vagy annak egy részét, és be telepítette villamos berendezésekkel, készülékekkel. Kötelezően ellenőrizni kell hogy azok a berendezések érintésvédelme megfelelő, és biztonságosan használatba vehető, senkit nem ér áramütéses baleset. Ha nem egyeztek meg előre a bérbeadó és bérlő, hogy kinek a kötelessége elvégeztetni az érintésvédelem hatásosságának ellenőrzését. Akkor az aki használatba vette, annak kell az egész épület vagy annak azon részén amit bérelnek elvégeztetni mind a fixen beépített villamos berendezéseken, és azokon is amit a munkavégzéshez oda vittek, a csatlakoztatott villamos készülékeken elvégezni az érintésvédelem szabványossági felülvizsgálatát. Szerződés hiányában az aki használatba vette a bérleményt az ő felelősége, hogy a dolgozók biztonságos környezetben végezzék a munkájukat, senkit ne érjen áramütéses baleset, érintésvédelem hiányossága miatt.

Elégedett Partnereim