Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálata

Minden épületben használatba vétel után az Országos Tűzvédelmi Szabályzat előírja a villamos berendezések rendszeres ellenőrzését tűzvédelmi szabványossági szempontok alapján. Meg kell vizsgálnia a villamos hálózatot és az elektromos berendezéseket azok szigetelését, állagát, hogy az elmúlt évek alatt a használat közben nem romlott olyan szintre, hogy már esetleg nem működhet üzembiztosan, illetve nem jelente veszélyt a használók számára.

Erősáramú berendezések felülvizsgálata

Az erősáramú berendezések szabványossági felülvizsgálata egy komplex felülvizsgálat. A vizsgálat a tűzvédelmi és szabványos szerelés ellenőrzése mellett kiterjed egyéb vizsgálatok ellenőrzésének meglétének vizsgálatára. A vizsgálat elvégzéséhez meg kell vizsgálnia az érintésvédelmi minősítő iratot, annak érvényességét , és nyilatkozni kell a minősítő iratban az érintésvédelem hatásosságáról.

Meg kell vizsgálni, van e villámhárító az épületen, van e érvényes dokumentáció a villámvédelem ellenőrzéséről. A túlfeszültségvédelem ellenőrzése és annak megléte is a felülvizsgálat tárgya. Ellenő rizzük a feszültség kimaradás védelmet, hogy azokat alkalmazzák e azokon a veszélyes gépeken ahol ez elővan írva. Illetve van e feszültség kimaradás védelem, alkalmazzák -e olyan terek világítására, ahol ezt a szabványok rendeletek kifejezetten tiltják.

A legfontosabb véd elem a tűzvédelmi biztonság szempontjából a túláramvédelem. Túláramvédelem ellenőrzése, biztosítékok értékének ellenőrzése, villamos teljesítményhez, vezeték keresztmetszethez, hőkiold ók beállítását ellenőrizzük annak érdekében, hogy a vezetékek és villamosan túlterhel hető elektromos gépek ne melegedjenek túl, ne okozzanak tűzveszélyt a környezetükre. Ne okozzanak vezeték összeégést, zárlat következtében olyan feszültség kimaradást, ami üzem zavart, a sötétséget, pánikot okozna.

Szigetelési ellenállás vizsgálat

A Szigetelési ellenállás mérés elengedhetetlenül fontos része a villamos berendezések felülvizsgálatának. A mérés eredménye a villamos hálózat, elosztó berendezések, villamos készülékek és gépek szigetelésének megfelelőségéről ad tájékoztatást a felülvizsgálónak.

A rossz szigetelési ellenállású, lepukkant állapotú villamos berendezés, már magában is súlyos balesetveszélyt rejteget magában.

Szigetelési ellenállás vizsgálata:

  • a teljes villamos berendezés mérése a földpotenciál hoz képest.
  • megbontva, vezetékszakaszok mérése a földpotenciálh oz képest.
  • vezetők egymás közötti szigetelési ellenállásának v izsgálata

A vezeték és kábelhálózat több éves használat alatt nem tudhatjuk milyen hatásoknak lettek kitéve. Az évek alatt a több olyan bővítés is történhet a hálózaton, ami kisebb-nagyobb túlterhelést jelent a villamos hálózatra. A több teljesítmény nagyobb áramerősség, melegedést okoz.

A melegedés a vezetékek szigetelésének öregedéséhez vezet. Az erősáramú villamos berendezések időszakos felülvizsgálata alatt végzett szigetelésvizsgálat eredménye lehet a kábelhálózat, vagy vezetékhálózat olyan mértékű öregedése, a rossz szigetelési ellenállás eredmények miatt, amivel akár egy nagyobb tűzesetet előzünk meg. Ha valaki valamit nem tud, azon nem idegeskedik.

Ha egy üzem vezetője elm ulassza az erősáramú villamos berendezések időszakos felülvizsgálatát, ezzel lehet, emberi életeket hoz feleslegesen veszélybe, nem beszélve az esetleges hatalmas tűzkárról, termelés kiesésről és egyéb károkról. Ami mondjuk egy egyszerű kábelhálózat korszerűsítéssel megelőzhető lett volna.

Elégedett Partnereim