Villamos kéziszerszámok vizsgálata

Kisgépek, villamos kéziszerszámok

A hordozható kisgépeken, vagy kézben tartott elektromos kéziszerszámokon évente érintésvédelmi ellenőrzést kell végezni, azért hogy megbizonyosodjunk a készülék épségéről és hogy a munkavégzésre még biztonságosan használható. Az ellenőrzést a 10/2016.(IV.5) NGM rendelet kötelezően előírja. A vizsgálat elmulasztása, munkavédelmi vétségnek minősül és bírsággal sújtható.

hordozható kisgépeken, vagy kézben tartott elektromos kéziszerszámokon évente érintésvédelmi ellenőrzést kell végezniKisgépek, villamos kéziszerszámok, érintésvédelem, villámvédelem

Az elektromos kisgépek azáltal hogy nem fixen vannak telepítve, használat közben változtatják a helyüket, vagy kézben tartva használják, ide-oda leteszik. Sokkal nagyobb igénybe vételnek van kitéve. A sérülés és a hibalehetőség is nagyobb, ezért kell évente ellenőrizni, és jegyzőkönyvvel igazolnia a hibátlan ságukat.

évente érintésvédelmileg ellenőrizni kell

Gyakori hiba a csatlakozó vezeték sérülése, a csatlakozódugó törése, a burkolat sérülése, repedése, a csatlakozó kábel kiszakad a készülékből, vagy a villásdugóból.Ezeket a hibákat, nem mindig vesszük észre, vagy nem vesszük komolyan, mivel a gép még működik. Azonban ha nem figyelünk oda, súlyos balesetek következnek be akár sérüléses, csonkolásos, vagy áramütéses baleset.

Hordozható készüléknek számít, évente érintésvédelmileg ellenőrizni kell:

hosszabbítók, elosztó és átalakító kábelek, hegeszt őtrafók, inverterek, kéziszerszámok akkutöltői, kézi fúrógép, sarokcsiszoló, vasaló, elektromos takarítógépek, betonkeverő, hajszárító, és sorolhatnánk. Ezek a gépek villásdugóval csatlakoztathatók a hálózathoz és kézben tartva használjuk őket, vagy gyakran változtatjuk a helyüket, nem fixen vannak telepítve nincsenek lecsavarozva.

 

kisgépek ellenőrzése után, minden egyes készülékről jegyzőkönyv készül

A hordozható kisgépek, villamos kéziszerszámok felülvizsgálatát akár telephelyen, vagy munkaterületen eltudjuk végezni. A vizsgálathoz hálózati feszültség nem szükséges. A kisgépek ellenőrzése a gép adatainak azonosításával kezdődik, majd szemrevételezéssel ellenőrizzük a készülék épségét, csatlakozóvezeték sértetlenségét.

Ha a gép beazonosítható gyári szám, leltári szám, vagy azonosító szám alapj án és a szemrevételezés alatt nem találtunk hibát, elvégezzük a hordozható készülék műszeres vi zsgálatát is.Ez lehet folytonosság mérés, vagy szigetelés mérés annak igazolására, hogy a villamos szigetelése és érintésvédelme az előírásoknak, szabványoknak megfelel, azért hogy a használat közben a készülék kezelőjét áramütéses baleset ne érje.

A kisgépek ellenőrzése után, minden egyes készülékről jegyzőkönyv készül melynek minősítése akkor lesz megfelelő, ha minden vizsgálat eredménye megfelelő minősítést kapott. A jegyzőkönyveknek a munkavégzés alatt mindig ott kell lennie, egy munkavédelmi ellenőrzés alkalmával ezeket a dokumentumokat rendszerint elkérik és ellenőrzik az érvényességét

Elégedett Partnereim